Tecken på förlossning

Tecken på att förlossningen är igång

Höggravid och redo att föda? Den sista tiden som gravid kan vara tung och många ser fram emot att förlossningen ska börja. Men hur ska du veta när förlossningen är på gång? Ibland startar förlossningen hastigt utan någon speciell förvarning, som till exempel när vattnet går, men det är vanligare att du får några förvarningar de sista dagarna innan förlossningen sätter igång.

Förvarning om en annalkande förlossning:

  • Slemproppen går. Några kvinnor märker ett rosafärgat slem, ibland med ett par droppar blod, ett par dagar innan förlossningen. Detta är ett tydligt tecken på att det sker något med livmoderhalsen. Ofta kommer slemmet som skyddar livmoderhalsen under graviditeten inte ut förrän en bit in i öppningsfasen när förlossningen redan är igång. Läs mer om slemproppen här.
  • Kraftiga förvärkar. Aktiviteten i livmodern kommer att öka  under de sista veckorna före förlossningen och orsakar en töjning i de nedre delarna av livmodern. Vid någon tidpunkt kanske du undrar om det är förvärkar eller riktiga öppningsvärkar du känner. Kraftiga förvärkar är alltså ett tecken på att förlossningen närmar sig men behöver inte betyda att förlossningen är runt hörnet.
  • Molande smärtor som kan påminna om mensvärk.

Tecken på att förlossningen är igång

  • Värkarna är smärtsamma, ökar i intensitet och kommer med 10-15 minuters mellanrum.
  • Vid fostervattensavgång. Med eller utan värkar.
  • När barnmorskan/läkaren ser att din livmodermun har börjat öppna sig eller är mjuk.
Kommentarer

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback